En iyi Online Sohbet Odaları


Sohbetvar.Net Online sohbet odaları tamamen yeni modern çağa uygun bir şekilde hazırlanmıştır, ister mobil ister bilgisayar üzerinden canlı sohbet odalarına hemen katılabilirsiniz. yeni arkadaşlıklar, dostluklar edinmenin yeni sohbet platformu. hemen şimdi ücretsiz katılın.

Gerçek Kişilerle Canlı Sohbet


Kullanışlı ve kolay sohbet ara yüzü ile, her şehir ve ülkeden yüzlerce kullanıcın katıldığı mobil sohbet odaları katılabilirsiniz, kendi alanında sohbet siteleri aramasında en iyi konumlara sahip olan sohbetvar.net chat sohbet odalarına üye olmadan sohbete katılabilirsiniz.

İstanbul Sohbet Siteleri



İstanbul Sohbet Siteleri içerisinde Sohbet Chat yapmaya başlamadan önce ilimiz hakkında biraz daha bilgiler edinelim. Çünkü her gün İstanbul Sohbet Odaları içerisine binlerce kullanıcı girmektedir. İstanbul Sohbet Odaları içerisine gelen kullanıcıların ise amaçları kendilerine yeni arkadaşlar edinmektir. İlimizi tanıyalım ki Sohbet Odaları içerisinde Sohbet ederken kullanıcılara karşı mahçup olmayalım. İstanbul ilimizi tanımaya Zeytinburnu ilçesi ile devam edelim.

Zeytinburnu Hakkında

Coğrafya ve Sosyal Doku

Zeytinburnu’nun güneyinde Marmara denizi, doğusunda Fatih, kuzeydoğusunda Eyüpsultan, kuzeyinde Bayrampaşa, kuzeybatısında Esenler, batısında ise Bakırköy ve Güngören ilçeleri yer alır. İlçenin bugünkü sınırlarını batıda Çırpıcı deresi ile doğuda tarihi kara surları belirler. Marmara kıyı şeridi Yedikule’den Bakırköy’e kadar yaklaşık 2.5 km’dir.

Genel olarak düz bir topografyaya sâhip ilçenin yüzölçümü 11.42 km2 ’dir. 13 mahalleden oluşmaktadır. 44 cadde, 2 bulvar, 991 sokak ve 37 ana artere sahiptir. Tarihte olduğu gibi bugün de uluslararası ulaşım ağının bir parçası olan kara ve demir yolu hatları Zeytinburnu sınırları içinden geçmektedir. Devlet karayollarının (E–5) ilçe sınırlarında kalan kısmı yaklaşık 5 km’dir. Günümüzde Marmaray, Metro, Tramvay, Metrobüs ve İETT ulaşım ağları ve aktarma istasyonlarıyla İstanbul’un her noktasından Zeytinburnu’na ulaşım kolaydır.

Zeytinburnu’nda 50’li yıllardan sonra nüfusun en fazla arttığı zaman dilimi 1990-2000 yılları arasıdır. Bu dönemde İstanbul’un nüfusu % 37 artarken Zeytinburnu nüfusu % 49’luk bir oranla rekor düzeyde artış göstermiştir. Adrese dayalı nüfus kayıt sisteminden elde edilen verilere göre 2019 yılı itibarıyla Zeytinburnu ilçesinin nüfusu 293 bin 574’tür.

Zeytinburnu’nda bugün faaliyet gösteren 25 binden fazla iş yeri, 10 bine yakın imalathane ve 170 fabrika Türkiye ekonomisine hatırı sayılır bir katkı sağlamaktadır. İlçe sakinlerinin önemli bir bölümünün alt ve orta gelir grubundaki aile ve bireylerden oluştuğu bilinmektedir.

Türkiye’nin hemen her bölgesinden göçen ailelerle birlikte, zorunlu ya da gönüllü dış göçler nedeniyle Balkanlar, Batı Trakya, Suriye, İran ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinden gelen aileler burada bir kültür mozaiğinin parçalarını oluştururlar.

Tarihçe

Zeytinburnu geçmişte İstanbul’un batıya açılan kapısı, çok önemli bir geçiş güzergâhıydı. Bu konumu nedeniyle daima farklı kültür, dil ve inançların birarada barındığı kozmopolit bir demografiye sahip olmuştur.

Roma ve Bizans devirlerinde Zeytinburnu, Kiklobion burnu adıyla bilinen küçük bir sahil köyü görünümündeydi. Şehri muhafaza eden surların dışında kalarak tehlikelere açık bir konumda olduğu için buranın nüfus yoğunluğu düşüktü. Ancak İstanbul’a gelenlerin son, İstanbul’dan çıkanların ilk menzili olması gibi çok değerli bir özelliği vardı. Böyle olmakla Zeytinburnu kesintisiz bir sosyal hareketliliğin, iktisadi canlılığın odağında yer alıyordu.

Romalılar tarafından M.Ö 2. yüzyılda yapılan ve Adriyatik’i İstanbul’a bağlayan Egnatia yolu buradan geçiyordu. Yaklaşık 1200 km uzunluğundaki Egnatia yolu Roma’yı Roma yapan devasa ulaşım ağının önemli bir kolu, imparatorluğun Balkanlar ve Trakya üzerindeki hâkimiyetinin güçlü bir sembolüydü. Bu güzergâh Osmanlı döneminde de önemini korumuştur.

Zeytinburnu

Bölgesi büyük oranda Bakırköy’le paralel bir gelişim çizgisi izlemiştir. Bakırköy, Egnatia yolunun sıfır noktasından, yani Ayasofya’nın yanı başındaki Milyon taşından 7 mil uzaklıkta, askeri ve siyasi açıdan güçlü bir merkezdi. Zeytinburnu da Bakırköy’ün her gün gidilip gelinebilen bir dış mahallesi konumundaydı.

5. yüzyıla gelindiğinde Zeytinburnu Bizans imparatorluğunun gözde yerleşim yerlerinden biri oldu. Bu yüzyılın ikinci yarısında imparator I. Leo’nun Panayia Kilisesi’ni ve hemen yanındaki Balıklı Ayazması’nı inşa ettirmesi, yine imparator I. Iustinianos’un söz konusu kiliseyi onararak genişletmesi ve o günden bugüne bazı patrik cenazelerinin bura12 ya defnedilmesi bölgenin Hristiyanlık açısından önem kazandığını göstermektedir.

9. yüzyılda imparator I. Basileios tarafından Balıklı Ayazması civarında inşâ edilen Piyi Sarayı sayesinde burası tam anlamıyla bir cazibe merkezine dönüştü. Ayazma ile birlikte, Çırpıcı Çayırı da halkın kutsal gün ve bayramlarda, panayırlarda geldikleri yerler arasındaydı.

İstanbul’un fethini müteakip Fatih Sultan Mehmed’in Haliç’le Marmara denizi arasında II. Theodosius zamanından kalma kara surlarını takviye ederek Yedikule Hisarı’nı inşâ ettirmesiyle Zeytinburnu’nun önemi daha da arttı.



1 Yorum

  1. Elif21

    2 Kasım 2021 at 22:51

    ilk defa girdim fakat güzel bir site

Bir yanıt yazın

Kategoriler


Popüler Yazılar


1869 Defa
1566 Defa